De Sterke Verhalen Podcast van de meesterstoker

Introdocute sterke Verhalen Podcast

Welkom, liefhebbers van gedistilleerd. In de Sterke Verhalen Podcast-serie verdiepen we ons in de boeiende wereld van Nederlands gedistilleerd. Meesterstoker Freek Kupers van de Groninger Genever Stokerij is jullie gids tijdens deze ontdekkingstocht. In deze reeks, tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, ontsluiten we de rijke tradities en moderne innovaties van onze nationale sterke dranken. Elke aflevering brengt nieuwe verhalen, deskundige inzichten en persoonlijke aanbevelingen van onze gasten. Laat je meevoeren door de fascinerende wereld van gedistilleerd.

#002 Sterke Verhalen - Thijs dijkstra - bij THijs

In gesprek met Thijs Dijkstra van Slijterij Bij Thijs in Vlagtwedde. Thijs is met zijn slijterij benoemd tot beste whiskyzaak van Nederland in 2013. En op het whiskyfestival uitgeroepen tot beste whiskykenner van Nederland. Een goede eerste gast om te interviewen in de ontdekkingsreis. Hij kent de Nederlandse drankwereld op zijn duimpje en neemt mij en jullie luisteraars mee in hoe je leert proeven en waarderen van ambachtelijk gestookte dranken en de verhalen achter de drank. 
 
 
Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 
 

#003 Sterke verhalen - De campen in harlingen

In deze podcast gaan we gesprek met Maarten Gramsbergen van Distilleerderij De Campen in Harlingen. Maarten maakt zijn eigen unieke (Friese) likeuren en Gin op geheel eigen wijze. Na zijn pensionering heeft hij zijn passie gevonden in het creëren van smaken. In dit interview vertelt Maarten over de weg die hij heeft afgelegd en hoe je een bijzondere smaak drank creëert.
 
Distilleerderij de Campen – de Campen Wijn en drankhandel Wielenga Wielinga -Dé wijnwinkel van Leeuwarden sinds 1929
 
Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij   

#004 Sterke Verhalen - wieke distillers - Numero 13

In deze podcast gaan we in gesprek met Arend van Nieuwland en Jaap Nieboer over het maken van Whisky van eigen verbouwde gerst in Ommelanderwijk op numero 13. Dit “jonge” bedrijf heeft een lange geschiedenis in de akkerbouw en gaat dit deze akkerbouw combineren met het produceren van eigen Whisky. Een gesprek over mooie dranken en nieuw ondernemerschap.
 
Wieke Distillers: Van graan tot glas.
 
Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 
 

#005 Sterke verhalen - Distilleerderij trappenburg

Waddenwodka met zeekraal. Limoncello, gemaakt van Sardijnse citroenen…Zomaar even wat bijzondere smaken van Distilleerderij Trappenburg.
 
Deze keer in gesprek met oud kroegbaas en distilleerder Hans Trappenburg en zijn fantastische partner Judith van Schaik.
De Hollandse Kus werd één van de mooiste kroegen van Friesland, helemaal toen Hans in 2007 vergunning kreeg om zelf zijn likeuren, berenburg, limoncello en wodka te stoken. Maar nu is het moment gekomen om een opvolger te zoeken. Nog 1 keer nemen ze jullie mee in hun verhaal, de kunst van het proeven en ontwikkelen van goede en bijzondere smaken. Luister en leer….

#006 Sterke Verhalen - Grondel Distillery

Op bezoek bij Marc Grondel ben ik de liefde voor RUM gaan begrijpen en heb ik hier ook van geproefd. De liefde voor rum is te beluisteren in onze ‘Sterke Verhalen’ podcast.
 

Grondel Distillery maakt eerlijke producten, producten waarbij je weet wat je koopt. Met name in de rum wereld weet je niet echt waar je aan toe bent als je een rum koopt. Als je een Grondel Rum koopt weet je wat je koopt. Op het etiket staat of en hoeveel suiker er is toegevoegd en of er andere zaken zijn toegevoegd. Transparantie is wat ik wil uitdragen en ik denk dat dat ook is wat consumenten tegenwoordig willen. 

Grondel Distillery: gedistilleerd en gerijpt in Nederland
 
Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 
 

#007 Sterke verhalen - Jenevercafé de Singelier

In gesprek met Meesterschenker Felix Huisken van (jenevercafé) De Singelier in Groningen (wijk Helpman), over Jenever, Corona, Ondernemen, Distilleren en alle andere zaken die ter tafel kwamen.
 

2 heerlijke dranken geproefd + 3 goede adviezen worden gegeven om iets “nieuws” te proeven. 

Benieuwd naar welke dranken je volgens Felix Huisken echt geproefd moet hebben? Luister onze podcast. Of ga eens langs bij De Singelier in Groningen. Ze verkopen dranken uit eigen distilleerderijen en van andere producenten.

Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 

#008 Sterke Verhalen - Drumlin Distillery

In deze podcast hebben we distillateur Erik Poutsma van Drumlin Distillery uit Havelte te gast. We hebben het over het creëren van smaak, mooie dranken en waarom je altijd je eigen passie moet volgen.

Gestart in 2018 maakt Drumlin Distillery kwalitatief excellente producten, sterk verankerd in de geschiedenis en natuur. Whisky, gin en rum, op ambachtelijke wijze gedistilleerd in volledig koperen ketels, zonder enige haast, want door tijd wordt wat klein is groot. Juist door veel, heel veel tijd te nemen voor de productie en rijping krijgt het gedistilleerd van Drumlin Distillery zijn eigenzinnige karakter.

Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 
 

#009 Sterke verhalen - Elements of whisk(e)y

Een verrassing in deze ‘Sterke Verhalen’-podcast. In plaats van vragen stellen werden er vragen aan mij gesteld door Max Foxen. De man achter The Elements of Whiskey . In dit gesprek gaan we 2 eigen gestookte dranken beoordelen en geef ik een inkijk in mijn eigen distilleerderij.

Even de andere kant van de microfoon en erg leuk om te doen!
 

Mocht je meer willen weten over Max Foxen van The Elements of Whiskey kijk dan op zijn spotify kanaal of op YouTube en anders op zijn website The Elements Of Whisky – Whisk(e)y Proeverijen – Thuisproeverijen

Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 

#010 Sterke Verhalen - Robin van der Bij

Op bezoek in Bad Nieuweschans waar een prachtige “Remise” staat. Hier is momenteel een coöperatie actief waarin Hooghoudt opnieuw ambachtelijk gaat stoken. Hiervoor hebben ze een jonge maar zeer gepassioneerde meesterstoker aangenomen.

Met de meesterstoker (Robin van der Bij) een interessant gesprek. Hoe komt een jonge jongen aan het stoken?

Als jullie dit een leuk gesprek vonden laat het weten en volg ons via instagram of kijk op onze website: Hooghoudt Tour | Distilleerderij Hooghoudt
 

Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 

 

#011 Sterke verhalen - stokerij Twentse ketels

Deze keer reisde ik af naar Stokerij Twenste Ketels in Haaksbergen voor een interview met Maarten Jan Leppink. Een heerlijke en ambachtelijke stoker met een mooi verhaal. 

Stokerij Twentse Ketels werd in april 2018 door Maarten jan Leppink, als geboren Square Mountaineer, in Haaksbergen opgericht. Stokerij Twentse Ketels maakt eerlijke distillaten zoals jenever, gin, vodka, levenswaters van fruit (eau de vie) en natuurlijk whisky.

Wil je meer zien of horen van stokerij Twentse Ketels, kijk dan op de website: twentse-ketels.nl

Valt je iets op? Of heb je luisteraarsvraag? Stel ze via onze 
instagrampagina: Groninger Genever Stokerij 

#2.001 Sterke Verhalen - Van liefhebber van jenever tot hoofdstoker van het Jenevermuseum Schiedam. Hoe dan? In gesprek met Rutger Vismans. (seizoen 2)

Dit keer reist Freek Kupers af naar Schiedam voor een gesprek met Rutger Vismans, hoofdstoker van het Jenevermuseum in Schiedam. Hoe kom je van iemand met een passie voor jenever tot hoofdstoker van het Jenevermuseum? Benieuwd welke weg hij bewandelt heeft? Luister mee. Onderweg hoor je hoe Freek en Rutger de 2 geschonken Jenevers waarderen. En natuurlijk krijg je gratis tips welke 2 dranken je volgens Rutger echt moet hebben geproefd. Kortom: weer een borrelend gesprek.

Wil je nog meer weten of heb je brandende vragen? Volg ons op social media, @SterkeVerhalenPodcast te vinden op Instagram en Facebook. Deel hier je eigen ervaringen en tips met ons!

Deze podcast is een initiatief van Meesterstoker Freek Kupers van de Groninger Genever Stokerij tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.

#2.002A STERKE VERHALEN – Een gesprek met Onruststoker Stefan van Hees uit Rotterdam. Van illegale moonshiner naar volwaardig distillateur. (seizoen 2)

We reizen voor deze Podcast af naar Rotterdam, naar de Onrust Stokers. Dit keer een tweeluik Podcast omdat er teveel sterke verhalen waren voor 1 podcast. In deze Podcast het gesprek met Stefan van Hees. Een pracht mens. Na jaren van stiekem en illegaal ouzo stoken in een oude boilerketel in de achtertuin, vond theatermaker Stefan van Hees het tijd om zijn hobby verder uit te bouwen. Beniewd hoe het hem gelukt is? Luister mee.

De Onrust Stokers is een kleine ambachtelijke distilleerderij op Rotterdam-Zuid. Hij wordt gerund door een groep mannen die de passie van het stoken met elkaar gemeen hebben. De distilleerderij is voortgekomen uit een samenwerking van De groene fee van Jan Douma en Hoezo? Moonshine Rotterdam van Stefan van Hees.

Wil je nog meer weten of heb je brandende vragen? Volg ons op social media, @SterkeVerhalenPodcast te vinden op Instagram en Facebook. Deel hier je eigen ervaringen en tips met ons!

Deze podcast is een initiatief van Meesterstoker Freek Kupers van de ⁠Groninger Genever Stokerij⁠ tot stand gekomen in samenwerking met het ⁠Nationaal Jenevermuseum Schiedam⁠.

#2.002b Sterke Verhalen - het vervolg gesprek met onrust stoker jan douma over absinth(seizoen 2)

We blijven nog even in Rotterdam bij de Onrust Stokers. Dit is het vervolg van de tweeluik Podcast omdat er teveel sterke verhalen waren voor 1 podcast. In deze Podcast het
gesprek met Jan Douma. De man die alles weet over het 70 jaar oud verboden medicijn Absint. Een meesterlijk verhaal over de revival van Absint. En ook de meesterlijke
manier van drinken. Altijd al willen weten hoe je het moet drinken? Luister snel naar deze podcast.

 

Natuurlijk komt ook onze vaste vraag aan de orde, “Welke drank moet je volgens Jan echt in je leven geproefd hebben?”

De Onrust Stokers is een kleine ambachtelijke distilleerderij op Rotterdam-Zuid. Hij wordt gerund door

een groep mannen die de passie van het stoken met elkaar gemeen hebben. De distilleerderij is voortgekomen uit een samenwerking van De groene fee van Jan Douma en Hoezo? Moonshine Rotterdam van Stefan van Hees.

 

Wil je nog meer weten of heb je brandende vragen? Volg ons op social media, @SterkeVerhalenPodcast te vinden op Instagram en Facebook. Deel hier je eigen ervaringen en tips met ons!

Deze podcast is een initiatief van Meesterstoker Freek Kupers van de Groninger Genever Stokerij tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.

#2.003

Nieuws: Groninger Genever Stokerij in de Media

Zo maak je Groninger tiramisu

20-04-2024 Met tiramisu kun je eindeloos variëren. Zo maakten we eerder al deze Friese tiramisu. Vandaag komen we met een Groningse variant van dit klassieke toetje, namelijk Groninger tiramisu met een scheutje Fladderak, een drankje uit Groningen. Je zou dit dessert ook gekscherend “Fladdermisu” kunnen noemen.
Zo maak je het!  
Lees meer > 

Op RTV Noord - Het is mijn missie om fladderak weer terug te te brengen (video)

19-03-2024 Tijdens de Grunneger Week staat RTV Noord elke dag stil bij dingen uit onze provincie. Vandaag: Fladderak. Stoker Freek Kupers legt uit hoe het drankje gemaakt wordt. Bekijk de video op RTV Noord >>

HEROPLEVING VAN FLADDERAK

12-02-2024 Fladderak, met zijn wortels diep verankerd in de Groningse cultuur, heeft een roerige geschiedenis gekend. Bijna vergeten en verloren, totdat een toevallige vondst op de zolder van een overleden moeder het tij keerde. Lees meer > 

Onze Fladderak in Theatervoorstelling Hollands hoop

09-2022 Hollands Hoop is een grootse en meesleepende muziektheatervoorstelling die zich afspeeld op het Groningse platteland. Naar de gelijknamige serie Hollands Hoop. In de voorstelling wordt veelvuldig onze Fladderak gedronken. “Zo en nu eerst een Fladderak.” Lees meer > 

NPO OP BEZOEK BIJ GRONINGER GENEVER STOKERIJ

11-11-2020 Joël Broekaert trekt dit najaar een streep door Nederland. Van Noord-Groningen naar Zuid-Limburg kruist hij onderweg de vijf bodemsoorten van ons land. Trots dat hij ook onze distilleerderij aan doet om de smaak van onze jenever te proeven. Lees meer > 

Eerste jenever aangeboden aan Engel Modderman

20-01-2020 De eerste jenever van de Groninger Genever Stokerij in Oostwold is gebotteld. Fractievoorzitter Engel Moddermand van VCP Oldambt kreeg de eerste fles overhandigd. Lees meer > 

Groningen is een jeneverstokerij rijker

23-09-2019 De provincie Groningen is een jeneverstokerij rijker. Afgelopen vrijdag 20 september heeft Groninger Genever Stokerij haar deuren geopend.  Lees meer >