Onze karakters - Wat is het verhaal achter het etiket?

Wat is het verhaal achter de karakters op het etiket? Die vraag kregen we steeds vaker tijdens rondleidingen en proeverijen.

Een grimmig grensgebied middenin de Graanrepubliek. In een uithoek van ons land waar ‘t schuurt. Een regio vol tegenstellingen en met historisch rijke herenboeren die er zelf voor zorgden dat het zaadje van het communisme hier kon ontkiemen. Ga mee met Freek, Arend, Stien, Hendrik en Wigbolt en ontdek het verhaal achter de opkomst van het communisme in deze Graanrepubliek.

Opgestookt!
Ga je mee naar 1874?
Twaalf kilometer ten oosten van deze stokerij wordt dan de Reiderwolderpolder drooggelegd. In twee jaar tijd wordt een stuk zee omgetoverd tot de meest vruchtbare kleigrond ter wereld en klaargemaakt voor de graanteelt. Met dit wuivende goud verdienen de herenboeren hier geld als water. Ze steken elkaar de loef af met huizen als kastelen en bijbehorende slingertuinen. Ondertussen word je als arbeider uitgeknepen en onderdrukt. Voor een ziek paard wordt de dokter gehaald, maar een zieke knecht kan zijn biezen pakken. Bovendien ís er ’s winters helemaal geen werk op de boerderijen. Werk je in deze streek voor een boer, dan weet je hier wat de smaak van honger is…

Karaktervol
Ook de honger van de herenboeren lijkt niet te stillen, land- en geldhonger welteverstaan. Boeren winnen steeds meer land van de zee, vooral door het gebruik van goedkope spierkracht van hun arbeiders. Vrijgevochten landarbeiders als Freek, Arend, Stien, Hendrik en Wigbolt gaan de strijd met het grote geld aan. Met de vuist omhoog eisen zij gelijkheid!

Boek De Graanrepubliek van Frank Westerman2

Meer lezen over De Graanrepubliek - Frank Westerman

Bezoek je het Oldambt. Of ben je hier nieuw komen wonen. Dit boek moet je lezen!

Het verhaal van de twintigste eeuw, gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland.

Aan de hand van de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen vertelt Frank Westerman hoe het boerenerf de afgelopen honderd jaar door de stormen van de geschiedenis is gegeseld.

Tien jaar later na de verschijning van deze moderne klassieker pakt hij de draad opnieuw op bij het apocalyptische einde in een extra hoofdstuk over de onderwaterzetting van een van de rijkste akkerbouwgebieden van Europa.

Frank Westerman (1964) is journalist en schrijver. Hij schreef onder meer De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002) en Een woord, een woord (2016). Zijn werk verschijnt in zestien talen.

De Graanrepubliek kan je bestellen bij Groningenstore.nl of Bol.com.