Is het destilleerderij, distilleerderij of stokerij? Wanneer gebruik je wat?

In de wereld van sterke drank worden verschillende termen gebruikt om een faciliteit te beschrijven waar alcoholische dranken worden geproduceerd. Het kan verwarrend zijn om de juiste term te kiezen, vooral omdat verschillende regio’s en landen soms verschillende termen gebruiken. In dit artikel zullen we de verschillen tussen de termen “destilleerderij”, “distilleerderij” en “stokerij” onderzoeken en wanneer je ze het beste kunt gebruiken.

Wanneer gebruik je destilleerderij?

Een destilleerderij is een faciliteit waar sterke drank wordt gedistilleerd. Het woord “destilleren” verwijst naar het proces van het scheiden van alcohol uit een mengsel door middel van destillatie. In een destilleerderij worden vaak verschillende soorten gedistilleerde dranken zoals whisky, rum, vodka, gin en tequila geproduceerd. Het is een brede term die wordt gebruikt om een faciliteit te beschrijven waar destillatie plaatsvindt, ongeacht het specifieke type drank dat wordt geproduceerd.

Of distilleerderij...dat kan ook

De term “distilleerderij” is vergelijkbaar met “destilleerderij” en wordt vaak als synoniem gebruikt. Het woord “distilleren” heeft dezelfde betekenis als “destilleren” en verwijst naar het proces van het scheiden van alcohol uit een mengsel. In veel Engelssprekende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, wordt de term “distilleerderij” vaker gebruikt dan “destilleerderij”. Het is belangrijk op te merken dat de keuze tussen “destilleerderij” en “distilleerderij” vaak afhangt van de regionale taalvoorkeuren en kan variëren.

In Nederland en België wordt Stokerij bij voorkeur gebruikt

De term “stokerij” wordt vooral gebruikt in Nederland en België, waar het de voorkeur heeft boven “destilleerderij” of “distilleerderij”. Het woord “stoken” verwijst naar het destillatieproces, waarbij alcohol wordt geproduceerd door middel van verhitting en condensatie. Als je je afvraagt waarom hebben wij gekozen voor de naam Groninger Genever Stokerij, i.p.v. Groninger Genever Distilleerderij. Hierom dus.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel er subtiele verschillen zijn tussen deze termen, ze vaak door elkaar worden gebruikt en de keuze afhangt van regionale taalvoorkeuren. Het is het beste om de voorkeursterm van de specifieke regio te gebruiken waarin je je bevindt of waarover je schrijft. Als je bijvoorbeeld in Nederland schrijft, zou “stokerij” de meest gangbare term zijn, terwijl in Engelssprekende landen “destilleerderij” of “distilleerderij” vaker wordt gebruikt.

Kortom, of je nu een destilleerderij, distilleerderij of stokerij gebruikt, deze termen verwijzen allen naar faciliteiten waar sterke drank wordt geproduceerd door middel van destillatie. Het belangrijkste is om de juiste term te gebruiken die overeenkomt met de regionale taalvoorkeuren en de context waarin je je bevindt.

Bedankt voor het lezen. Tot de volgende drank,

Handtekening meesterstoker Freek Kupers

PS. Vind je dit soort drankweetjes interessant? Boek dan eens een rondleiding en proeverij bij ons. (bijna) Elke zaterdag is er een open rondleiding, waarbij je nog veel meer te weten komt over destilleren / stoken en smaken herkennen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen oude en jonge jenever? Veel mensen denken dat het net zo is als met het rijpen van kaas. Niets is minder waar. Je hoort het allemaal tijdens de 2/ 2,5 uur durende rondleiding en proeverij bij de Groninger Genever Stokerij. 

Nieuwsgierig naar meer

Andere drank
weetjes

Ontstaansgeschiedenis genever - making off genever

De geschiedenis van genever is een verhaal van traditie, innovatie en internationale verspreiding.
Lees meer >>

Fladderak, de enige echte Groninger drank. Waarom werd het bijna uit de handel genomen?
Lees meer >>

Groninger drank Fladderak