Groninger drank Fladderak

Fladderak, de enige echte Groninger drank – symbool van Groninger trots

Fladderak, de enige echte Groninger drank, is een historisch en traditioneel drankje dat bijna uit de handel werd genomen. Maar door een opstand onder liefhebbers van deze lokale lekkernij werd het behouden. Fladderak wordt gemaakt door Hooghoudt en de Groninger Genever Stokerij, twee iconische namen in de Groningse drankindustrie. Terwijl Friesland Beerenburg heeft en Ameland het Nobeltje, kan Groningen met trots zeggen dat het Fladderak heeft. Dit artikel onderzoekt de unieke eigenschappen van Fladderak, de opstand die het redde en een verfrissend mixdrankje genaamd de Lenin Lemon.

Fladderak: Een Groningse delicatesse

Fladderak is een drank die diep geworteld is in de Groningse cultuur en geschiedenis. Het wordt gemaakt door ambachtelijk gestookte alcohol, citroenschillen, kaneel en cardemon, en aangezoet met suiker. Het resultaat is een heerlijk zoete en kruidige smaak die kenmerkend is voor Fladderak. Het wordt vaak gedronken op een temperatuur van 5 graden Celsius, puur en zonder toevoegingen.

De dreigende uitdaging: opstand en behoud

Ondanks zijn historische betekenis en populariteit onder de lokale bevolking, werd Fladderak met uitsterven bedreigd. De Groninger drankindustrie kampte met uitdagingen en veranderende consumentenvoorkeuren, waardoor de productie van Fladderak in gevaar kwam. In 1997 wilde Hooghoudt Fladderak uit de handel halen. Het dreigende verlies van deze traditionele drank leidde tot een opstand onder de liefhebbers. Groningers schreven massaal brieven, Fladderak, de Groninger trots, mocht niet verdwijnen, waarop Hooghoudt besloot om Fladderak in productie te houden. Toch zijn veel (nieuwe) Groningers en toeristen onbekend met Fladderak. Drie jaar geleden besloot gepassioneerde meesterstoker Freek Kupers dat het een herwaardering verdiende. Sindsdien maakt de Groninger Genever Stokerij in Oostwold zich hart voor bekendheid en (her)waardering van Fladderak.

Groninger trots

Fladderak is niet alleen een drank, maar ook een symbool van Groningse trots en identiteit. Het vertegenwoordigt de rijke geschiedenis, tradities en het erfgoed van de regio. Het zou niet alleen op de planken van lokale slijterijen moeten blijven, maar ook aanwezig moeten zijn op elk terras in Groningen. Fladderak verdient het om te worden erkend als een nationale schat en te worden gewaardeerd door zowel de lokale bevolking als bezoekers.

Lenin Lemon: Een verfrissende mix

Naast het puur drinken van Fladderak, is er ook een heerlijk mixdrankje ontstaan dat bekendstaat als de Lenin Lemon. Deze verfrissende cocktail combineert Fladderak met tonic, een takje rozemarijn, een schijfje citroen en ijs. Het resultaat is een verrassende twist op de traditionele Fladderak, die zowel de smaakpapillen van liefhebbers als nieuwkomers zal prikkelen.

Conclusie

Fladderak, de enige echte Groninger drank, heeft een bewogen geschiedenis gekend. Bijna uit de handel genomen, werd het uiteindelijk gered door een opstand onder de Groningse bevolking. Het is een drank die diep geworteld is in de lokale cultuur en trots. Fladderak verdient een prominente plek op elk terras in Groningen en de erkenning als een waardevol onderdeel van het nationale erfgoed. Of het nu puur wordt gedronken op 5 graden Celsius of gemixt als de Lenin Lemon, Fladderak biedt een unieke en verfrissende smaakervaring die iedereen zou moeten proeven.

Bedankt voor het lezen. Tot de volgende drank,

Handtekening meesterstoker Freek Kupers

PS. Vind je dit soort drankweetjes interessant? Boek dan eens een rondleiding en proeverij bij ons. (bijna) Elke zaterdag is er een open rondleiding, waarbij je nog veel meer te weten komt over destilleren / stoken en smaken herkennen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen oude en jonge jenever? Veel mensen denken dat het net zo is als met het rijpen van kaas. Niets is minder waar. Je hoort het allemaal tijdens de 2/ 2,5 uur durende rondleiding en proeverij bij de Groninger Genever Stokerij. 

Nieuwsgierig naar meer

Andere drank
weetjes

Ontstaansgeschiedenis genever - making off genever

De geschiedenis van genever is een verhaal van traditie, innovatie en internationale verspreiding.
Lees meer >>

Fladderak, de Groninger trots, kopen? Fladderak is te koop in onze webshop.
Lees meer >>

Groninger drank Fladderak