Cocktail Fladderak Spritz – een knipoog naar de Aperol Spritz

Fladderak of fladderac is een Groninger likeur die vroeger speciaal met de jaarwisseling gedronken werd. De likeur is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. Tegenwoordig wordt de likeur het hele jaar rond gedronken in de provincie Groningen, maar via toeristen vindt het ook zijn weg buiten de provincie. 

De wederopstanding van Fladderak
Rond 1900 werd jaarlijks nog 10.000 liter fladderak geproduceerd. Het drankje werd aan het einde van de 20ste eeuw nauwelijks meer gedronken. De fabrikant deelde in 1997 mee dat zij de productie wilden stoppen en dat er een veiling van de laatste Fladderak werd gehouden. Er ontstond beroering en een opstand onder de Groningers. “Dat kon toch niet. De enige typische Groninger drank kan toch niet verdwijnen.” De gegroeide vraag heeft ervoor gezorgd dat Fladderak vandaag nog de dag nog steeds verkrijgbaar is. 

Vandaag de dag wordt de drank veelal gedronken als digestief (na de maaltijd). De Fladderak wordt koud geserveerd. Een ideale serveertemperatuur is 4 a 5 graden. Fladderak wordt in Groningen en omgeving ook steeds meer gebruikt in cocktails. Zo is een mix van Fladderak en Procecco een populaire cocktail.

Ingrediënten: 
30 ml Fladderak (één deel)
90 ml Prosecco (drie delen)
één citroen voor de garnering

De Groninger Genever Stokerij heeft speciaal een Fladderak 2.0 ontwikkeld. Prachtig troebel met een parabool van de smaken citroen, kaneel en later nog een vleugje cardamon. Heerlijk koud geserveerd. Gebotteld in een prachtige zwarte kruik waardoor de kleur en smaak beter behouden blijven.

Alcoholpercentage: 25%

PS nieuwsgierig geworden naar deze echte Groninger drank? Bestel Fladderak in onze webshop

 

Fladderak van Distileerderij Groninger Genever Stokerij