Cocktail Fladderak Spritz – een knipoog naar de Aperol Spritz

Fladderak of fladderac is een Groninger likeur die vroeger speciaal met de jaarwisseling gedronken werd. De likeur is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. Tegenwoordig wordt de likeur het hele jaar rond gedronken in de provincie Groningen, maar via toeristen vindt het ook zijn weg buiten de provincie.  De wederopstanding van FladderakRond 1900 werd jaarlijks …

Cocktail Fladderak Spritz – een knipoog naar de Aperol Spritz Lees meer »

Wat betekent het als een drank gemaakt is van 100% moutwijn: De ultieme uitleg

In de wereld van gedistilleerde dranken is genever een ware klassieker. Een van de belangrijkste elementen die de kwaliteit en smaak van genever bepalen, is de moutwijn waarvan het wordt gemaakt en de hoeveelheid moutwijn in de drank. Maar wat betekent het eigenlijk als een genever gemaakt is van 100% moutwijn? En waarom zou je …

Wat betekent het als een drank gemaakt is van 100% moutwijn: De ultieme uitleg Lees meer »

Is het destilleerderij, distilleerderij of stokerij? Wanneer gebruik je wat?

Het is belangrijk op te merken dat hoewel er subtiele verschillen zijn tussen deze termen, ze vaak door elkaar worden gebruikt en de keuze afhangt van regionale taalvoorkeuren. Het is het beste om de voorkeursterm van de specifieke regio te gebruiken waarin je je bevindt of waarover je schrijft. Als je bijvoorbeeld in Nederland schrijft, zou “stokerij” de meest gangbare term zijn, terwijl in Engelssprekende landen “destilleerderij” of “distilleerderij” vaker wordt gebruikt.

Kortom, of je nu een destilleerderij, distilleerderij of stokerij gebruikt, deze termen verwijzen allen naar faciliteiten waar sterke drank wordt geproduceerd door middel van destillatie. Het belangrijkste is om de juiste term te gebruiken die overeenkomt met de regionale taalvoorkeuren en de context waarin je je bevindt.

Fotodoek in de distilleerderij

Het verschil tussen whisky en ambachtelijke genever

Whisky en jenever mogen dan beide sterke dranken zijn, maar ze vertegenwoordigen twee verschillende werelden binnen de gedistilleerde dranken. Het verschil tussen whisky en jenever begint al bij de ingrediënten en het productieproces, met granen en jeneverbessen als sleutelcomponenten. Dit verschil wordt weerspiegeld in de uiteenlopende smaakprofielen en rijpingsmethoden, waarbij whisky een breder scala aan smaken biedt en jenever wordt gekenmerkt door zijn kenmerkende jeneverbesaroma. Bovendien hebben whisky en jenever elk een unieke culturele achtergrond en genieten ze wereldwijd populariteit.

Stoker Wigbolt

Genever versus Gin: Ontdek de intrigerende overeenkomsten en verschillen tussen deze populaire sterke dranken

Genever en gin delen een gemeenschappelijke basis met jeneverbessen, maar verschillen in hun productiemethoden en smaakprofielen. Genever biedt een zachtere, moutige smaak, terwijl gin meer uitgesproken en kruidig is. Of je nu kiest voor de traditionele charme van genever of de veelzijdigheid van gin, beide dranken hebben hun eigen unieke plek in de wereld van sterke dranken en zijn het ontdekken waard. Proost!

Ontstaansgeschiedenis genever - making off genever

De ontstaansgeschiedenis van Genever: Een traditionele Nederlandse sterke drank

De ontstaansgeschiedenis van genever is een verhaal van traditie, innovatie en internationale verspreiding. Wat begon als een medicinale drank in Nederland heeft zich ontwikkeld tot een geliefde sterke drank die wordt gewaardeerd om zijn unieke smaak en erfgoed. Genever blijft een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en heeft zijn weg gevonden naar bars en huiskamers over de hele wereld. Het is een drank die de geschiedenis en tradities van Nederland belichaamt en tegelijkertijd een hedendaagse en veelzijdige ervaring biedt aan liefhebbers van sterke drank.

Opslagvaten Groninger Genever Stokerij

De invloed van een vat op de smaak van whisky en genever

De invloed van een vat op de smaak van drank is een fascinerend fenomeen. Het type hout, de geschiedenis van het vat, de grootte en andere factoren dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van de smaak. Of het nu gaat om subtiele vanilletonen in een whisky, de rijke complexiteit van een gerijpte wijn of de harmonieuze combinatie van smaken in een ambachtelijk gebrouwen bier, het vat speelt een essentiële rol in het creëren van een unieke drinkervaring.

Groninger drank Fladderak

Fladderak, de enige echte Groninger drank – symbool van Groninger trots

Fladderak, de enige echte Groninger drank, heeft een bewogen geschiedenis gekend. Bijna uit de handel genomen, werd het uiteindelijk gered door een opstand onder de Groningse bevolking. Het is een drank die diep geworteld is in de lokale cultuur en trots. Fladderak verdient een prominente plek op elk terras in Groningen en de erkenning als een waardevol onderdeel van het nationale erfgoed. Of het nu puur wordt gedronken op 5 graden Celsius of gemixt als de Lenin Lemon, Fladderak biedt een unieke en verfrissende smaakervaring die iedereen zou moeten proeven.

Fladdermisu met Fladderak

Fladdermisu – Een Groninger Tiramisu

Tijdens onze proeverijen serveren we ook vaak Fladdermisu. Een Groninger Tiramisu. Voor de vele fans van Fladdermisu; hierbij het recept. Nodig:– Cakevorm– Kom Ingrediënten:– Suiker/kaneel koekjes (dunne reepjes)– Mascarpone 250 gram– Verse slagroom 500 gram– Lemoncurd 250 gram– En natuurlijk een scheutje Fladderak, zie onze webshop als je een fles wilt bestellen. Halen bij onze …

Fladdermisu – Een Groninger Tiramisu Lees meer »